Plein Tolbergcentrum, Roosendaal

Roosendaal werkt aan de uitvoering van het Roosendaal Natuurstad concept. Dit betekent vergroenen en klimaatbestendig inrichten bij herinrichting van het gemeentelijk gebied voor meer leefbaarheid, meer biodiversiteit en een aantrekkelijke stad. In het kader hiervan mochten wij een schetsontwerp ontwikkelen voor het vernieuwde Tolbergcentrum. In het schetsontwerp wordt het voorplein volgens de principes van Roosendaal Natuurstad ingericht.

Het winkelcentrum ligt in een gebied dat extra gevoelig is voor droogte. Daarnaast wordt er meer wateroverlast verwacht op straat bij toenemende neerslag. Het winkelcentrum Tolbergcentrum wordt uitgebreid en gerenoveerd. Voor het voorplein van het vernieuwde Tolbergcentrum is door ons volgens de principes van Roosendaal Natuurstad, met aandacht voor klimaat, biodiversiteit en leefkwaliteit, een ontwerp gemaakt. Het nieuwe plein vergroot de aantrekkelijkheid voor de bezoekers van het winkelgebied. Op het plein wordt aandacht besteed aan waterberging, het beperken van hitte overlast, het verhogen van de biodiversiteit en natuurlijk de verblijfskwaliteit.

Schetsontwerp

Het schetsontwerp voorziet in meer en hoogwaardiger groen op het plein. Door de vloeiende lijn vanaf het plein en langs de zijkant van de bebouwing ontstaat meer visuele samenhang. Er worden bomen en zitplekken in de zon en in de schaduw toegevoegd. Dit nodigt uit om langer te verblijven en een versnapering te kopen in de kraam. De Jop, het bestaande jeugdhonk, krijgt een mooiere vorm en is iets gedraaid, zodat er meer privacy voor de jongeren ontstaat. De beplanting is gekozen met oog voor biodiversiteit maar ook op robuustheid en vraagt beperkt onderhoud. Er zijn enkele bomen toegevoegd. Het regenwater van de verharding stroomt naar de plantvakken en kan daar infiltreren.

Beplantingsplan

Beplanting speelt een belangrijke rol voor de uitstraling van het plein bij het Tolbergcentrum. In dit beplantingsindicatieplan zijn boomsoorten gekozen voor de nieuw te plaatsen bomen en is een plantenmix gekozen voor zowel schaduw als zonplekken. De boomsoorten die gekozen zijn veranderen van kleur in de verschillende seizoenen. Daarnaast is voor soorten gekozen die bijdragen aan de lokale biodiversiteit. Ook bij de beplanting is rekening gehouden met biodiversiteit en bloeiperiodes.