Pioniersveld, EVA-Lanxmeer, Culemborg

De nadruk voor dit project, dat bestaat uit zeven woningen, ligt op energie en flexibiliteit.
In de wijk EVA-Lanxmeer in Culemborg hebben we zes geschakelde woningen en een vrijstaande woning ontworpen. De woningen zijn per twee geschakeld en de kavels grenzen aan het water. Het vrijstaande huis staat gedeeltelijk in het water.

De nadruk ligt bij deze woningen op energie en flexibiliteit.

Voor de woningen geldt een energie-eis van 40 GJ, dat is een besparing in energiegebruik van ongeveer 50% in vergelijking met een standaard nieuwbouwwoning. Deze besparing wordt onder andere bereikt door de toepassing van extra isolatie, warmteterugwinning uit ventilatielucht, zonneboilers en aansluiting op de wijkverwarming.

De woningen zijn uitermate geschikt om wonen en werken te combineren; alle woningen beschikken over een ruime zolderverdieping die gebruikt kan worden als werk- of atelierruimte.

Bovendien kan de bewoner door een groot scala aan opties de woning naar eigen inzicht aanpassen aan zijn wensen. Het is mogelijk de woning uit te breiden met een uitbouw of serre. Zo kan gekozen worden voor een grotere woonkamer, grotere keuken of voor een werkruimte op de begane grond en kan de woning worden voorzien van een dakterras.

 

Opdrachtgever: Nijhuis Houten
Gebruiker: Particulier
Jaar: 2005