GroenBlauw Enschede

Voor de gemeente Enschede hebben wij de website Groenblauw Enschede ontwikkeld. Hier wordt niet alleen de bewoner geïnformeerd en geïnspireerd maar ook de professional!
Hoe dagen we onze inwoners uit om in hun eigen tuin, straat en buurt – meer – klimaatmaatregelen te nemen? Hoe inspireren we professionals om klimaatrobuuste projecten te ontwikkelen? Dat wilde de gemeente Enschede graag weten. Samen met de gemeente gingen we aan het werk. We bedachten een klimaatlabel voor particulieren en richtten de website een GroenBlauw Enschede in voor particulieren én professionals.

Wat is jouw klimaatlabel?
Op de website kan iedere inwoner van Enschede op basis van postcode en huisnummer opzoeken hoe zijn of haar tuin scoort: van een superklimaatvriendelijke groene A tot een rode G. Daaraan hebben we tegelijkertijd tips gekoppeld hoe je tuin bijvoorbeeld met een groen dak op je schuurtje, een regenton en meer planten in plaats van stenen meteen een veel beter klimaatlabel krijgt. Zet je eigen tuin met klimaatlabel op de kaart en inspireer andere bewoners. De website fungeert ook als een soort platform waar bewoners hun eigen tuin met anderen kunnen delen als inspiratiebron en waar ze op de hoogte blijven van de ontwikkelingen voor een GroenBlauw Enschede.


GroenBlauwe informatie en inspiratie voor profs
Ook professionals vinden op dezelfde website GroenBlauw Enschede een overzicht van maatregelen om samen Enschede groenblauw in te richten. Deze hebben betrekking op onder andere wadi’s, ecologisch groenbeheer, het aanleggen en ontharden van groengebieden, groene parkeerplaatsen, infiltratiestroken, begroeide daken, enzovoorts.
De professional vindt hier informatie over gerealiseerde lokale projecten, als inspiratie voor nieuwe initiatieven. Bijvoorbeeld over het aangelegde wetland-gebied Kristalbad en de Roombeek die fungeert als open waterloop om regenwater af te voeren en vast te houden, die zo bovendien de biodiversiteit verbeterd.